Blaaskanker: de vergeten kanker
Blaaskanker: de vergeten kanker
Dankzij getuigenissen van bekende mensen kreeg prostaatkanker in de media al behoorlijk wat aandacht. De sensibiliseringscampagnes over roken belichten meestal het gevaar op longkanker. Blaaskanker wordt zelden belicht.
Blaastumoren staan op de vijfde plaats van de meest voorkomende kankers, na borst-, prostaat-, dikdarm- en longkanker. Het is dan ook logisch dat er in de media iets minder aandacht aan gegeven wordt, aldus prof. Oosterlinck. Het leeft niet echt onder de bevolking. De aandoening blijft ook onder de radar omdat patiënten met een oppervlakkige blaastumor hun ervaringen niet (vaak) delen met hun omgeving.
Prof. Van Poppel noemt blaaskanker een ‘vergeten kanker’. Vanuit zijn rol bij European Association of Urology (EAU) tracht hij blaaskanker op de agenda te zetten van het Europese parlement. Daarvoor werd er een Patiëntenplatform opgericht waar patiënten en patiëntenverenigingen terecht kunnen met hun vragen en verzuchtingen. Van Poppel vindt het belangrijk dat de roep om aandacht vanuit patiëntenorganisaties gebeurt. Een alarmsignaal vanuit de dokters wordt jammer genoeg vaak gepercipieerd als niet-neutraal.
België kampioen in blaastumoren
Wat het aantal blaastumoren betreft, blijkt België koploper te zijn. Professor Oosterlinck relativeert dit. Het is gedeeltelijk een kwestie van registratie. In andere landen worden de poliepen misschien niet meegenomen in het onderzoek. Het neemt niet weg dat blaaskanker een veelvoorkomende ziekte is die extra aandacht kan gebruiken.
Beter voorkomen dan genezen
Het goede nieuws is, benadrukt prof. Van Poppel, dat blaaskanker een te voorkomen kanker is. Niet roken, gezond eten en voldoende bewegen is de noodzakelijke basis. Daarnaast is het belangrijk naar uw lichaam te luisteren, symptomen trachten te herkennen en op tijd naar een dokter te stappen. Wanneer blaastumoren tijdig opgespoord worden is de kans op genezing groter. Te vaak echter wachten patiënten te lang om met een urologisch probleem bij een specialist aan te kloppen.
“Er is 1 gouden regel,” stelt professor Oosterlinck tot slot “Als je bloed hebt in je urine, moet je je laten onderzoeken!” Nu hoeft u niet meteen te paniekeren - vaak heeft dat een banale oorzaak. Maar het tijdig opsporen van blaastumoren is cruciaal en bloed in de urine is een mogelijke indicatie. Ook al merkt u het slechts 1 keer en doet het zich daarna niet meer voor.
Waarom een uroloog?
Prof. Van Poppel ziet het als de taak van urologen om gezonde mensen te wijzen op hun ongezonde gewoontes. Urologen zien inderdaad vaak mensen met een urologische klacht die hun gezondheid niet noodzakelijk in het gedrang brengt. “We zien onze patiënten ook regelmatig terug. Dat zet ons in een ideale positie om te sensibiliseren. En stoppen met roken moet ons stokpaardje blijven.”
Vragen?
Roept dit artikel vragen bij u op? Neem contact op met uw uroloog.