Nieuwe techniek robot radicale prostatectomie in UZA: Enige nuancering vereist

23/06/2016

Naar aanleiding van een recent nieuwsbericht op het VRT-nieuws werd de BVU geconfronteerd met heel wat vragen van patiënten en artsen ivm een nieuwe techniek voor de robot prostatectomie (“Retzius-sparende” of “Bocciardi-techniek”) in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Begeleidende krantenartikelen die verschenen in Het Laatste Nieuws en De Morgen spreken van een ingreep via de anus, hetgeen een lapsus is.

De berichtgeving suggereert dat deze nieuwe techniek, in vergelijking met de standaard techniek, een superieur resultaat geeft in onmiddellijke continentie en potentie na een radicale prostatectomie. Gezien de impact van deze factoren op de kwaliteit van leven is de aandacht van patiënten voor zulke optimistische berichten zeer groot.

Enige nuancering is echter vereist. Deze techniek is relatief jong, ze werd voor het eerst gepubliceerd in 2013. Het is één van de vele variaties die er bestaan voor een robot radicale prostatectomie. Regelmatig presenteren urologen ‘hun techniek’ die om multipele redenen beter zou zijn dan die van andere collega’s. Er ontbreekt echter vaak kwalitatief bewijs. Ook in dit geval werden de resultaten  van deze techniek tot op heden slechts een viertal keer gepubliceerd door de groep van Prof Bocciardi uit Milaan en een Koreaanse groep. Een rechtstreekse vergelijking tussen de ‘Retzius-sparende’ techniek en de ‘standaard’ techniek (met voldoende power om een sluitend bewijs te kunnen leveren voor de vermelde voordelen) is nog niet gepubliceerd. Om die redenen zijn de beweringen van superioriteit die geformuleerd werden onjuist.

Drie jaar na de eerste publicatie en vele congressen later merken we dat slechts weinig urologen zich geroepen voelen tot deze variant. Tot op heden is geen enkele variatie van de robot radicale prostatectomie bewezen superieur aan een andere. Dankzij continue inspanning van wetenschappelijke verenigingen en urologen wereldwijd zijn de resultaten van een radicale prostatectomie qua continentie en potentie veel verbeterd de laatste jaren.

De BVU hoopt dat in de toekomst de resultaten van een bepaalde techniek eerst worden gemeten, dan gepubliceerd en dat er pas nadien een perscommuniqué wordt gestuurd. Dit zou heel wat verwarring bij de patiënt kunnen voorkomen.